Încep cu un articol în care îndemnul nu este să mă cunoașteți pe mine, ci pe voi înșivă.
Am citit un articol, nu de mult, care spunea că cea mai răspândită afecțiune a omenirii în acest moment este lipsa încrederii în sine. Serios?!? Nu e cancerul? Nu e SIDA? Nu e nici măcar nenorocita de gripă?
Lipsa de încredere în propria persoană ne afectează în proporție de 90%. Și un alt motiv pentru care acest lucru e posibil este că 95% dintre noi suferim și de complexul de inferioritate. Ciudat, nu? Eu când am citit asta am zis "n-aaare cum", dar după ce m-am mai documentat puțin am realizat că se prea poate și mi s-au explicat multe nedumeriri. Se prea poate să fim chiar noi responsabili de problemele de care ne ciocnim zi de zi.
Așa la prima vedere nu ai zice că suferi de un complex de inferioritate, nu? Dar nu ți se întâmplă niciodată să te simți stânjenit în interacțiunea cu alții? Spui mereu ceea ce crezi, îți susți mereu punctele de vedere? Nu te timorezi niciodată în fața unui profesor autoritar? Dacă măcar uneia dintre aceste întrebări îți vine să-i răspunzi cu DA, înseamnă că acest microb se află și în organismul tău.
Ai observat vreodată cum suntem noi românii? Timorați de ce va spune lumea, îngrijorați să nu deranjăm, să nu încurcăm. Până și la magazin sau la restaurant primele cuvinte care ne ies pe gură sunt "Nu vă supărați.." sau "Îmi cer scuze..". De ce? Asta e meseria lor. Nu se supără și nu îi deranjează. Mereu umblăm pe vârfuri să nu deranjăm. Și poate tocmai această atitudine servilă a clientului îi dă iluzia cheleriței că merită bacșiș indiferent de calitatea serviciului ei. Pentru că oricum ne face o favoare, nu?
E momentul să ne băgăm picioarele în ce zice lumea, în ce crede vecina, în ce vrea profa, în tot ce nu corespunde cu valorile noastre. Ajungem să îi cunoaștem pe toți atât de bine, încât uităm de noi. Știm ce le-ar plăcea, ce și-ar dori, cum ar face ei. Dar tu? Tu ce vrei? Tu la ce visezi? Tu spre ce culmi tinzi? Vrei să ajungi specialist in fizică nucleară? Super tare! Vrei să conduci un Ferrari și să ai 7 vacanțe exotice pe an? POȚI! Vrei să ai o familie perfectă, cu 5 copii și un bărbat care te iubește? Cine te ține în loc? POȚI SĂ FACI ORICE VREI TU SĂ FACI! E atât de simplu.
Învață să te cunoști în primul rând pe tine! Cine ești tu cu adevărat? Ce vrei tu de la viață? Hai să facem un exercițiu! Ți-ai imaginat vreodată cum ar arăta viața ta ideală? Fă-o acum. Ia un pix și o foaie și scrie tot. Chiar dacă pare imposibil. O să îți clarifici scopurile și o să știi de unde trebuie să începi. Pentru că atât trebuie să faci numai - să începi de undeva.
Știți vorba aia cu "nu există nu pot, există nu vreau"? Oh well, e pe bune! Poți să furi câteva ore din timpul în care stai pe Facebook sau pe Twitter sau pe Vplay și să petreci puțin timp cu tine. Făcând ce îți place, orice. Dar să fie timpul tău. Redescoperă ce te motivează, ce nu te lasă să dormi noaptea, de ce ți-e frică, ce iubești, ce îți dorești. Fă un curs de salsa, renunță la o relație care nu te face fericită, învață japoneza, du-te la sală. Există un miliard de soluții pentru problemele tale. Totul e să îți iei inima în dinți și să faci ceva pentru TINE! Fă ceea ce crezi tu că e bine, că e valoros, că merită, că te face fericită, fi TU! Și atunci nimeni nu o să îți poată spune că e greșit. Și dacă ți se spune, pentru tine nu o să mai conteze.
În asta constă libertatea, fericirea! E totul în tine, trebuie doar să-ți urmărești traseul. Și oricât ar fi de greu nu te abate, pentru că la sfârșit, după tot chinul și stresul suportat, o să vezi că merită. Că ai satisfacția cea mai mare - că nu ai renunțat! că ai învins! Ăsta este singurul lucru care deosebește un campion de un om obișnuit. Și cine pe lumea asta ar vrea să fie doar un om obișnuit?
If you hear a voice within you say "you cannot paint," then by all means paint, and that voice will be silenced. ~Vincent Van Gogh
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu